onsdag 31 juli 2013

BCU 3 star Sea Assessment



Mark Tozer och Helen Wilson besöker under veckan Nynäs kajak och håller olika kurser. Har passat på att gå BCU 3 star Sea Assessment med Mark Tozer. En riktigt härlig och mycket och givande dag. Morgonen bjöd på sol och eftermiddagen lite vågor att öva i. Mark Tozer är en inspirerande och pedagogisk coach. Utvecklande att träffa andra högmotiverde paddlare som under dagen genröst delat med sig av sina erfarenheter.  









Thanks Mark and everyone else who participated...

tisdag 30 juli 2013

BCU 3 star Sea Training med Mark Tozer

Den 29 och 30 juni genomförde Mark Tozer BCU 3 star Sea Training i Nynäshamn. Även om vädret inte var det bästa (nästan ingen vind/vågor) har det varit mycket lärorika och givande dagar. 




 
Thanks Mark and everyone else who participated...
 

måndag 1 juli 2013

Nynäshamn - Stendörren (26 juni - 1 juli)


Det är onsdag den 26 juni. Strax efter lunch lägger vi ut från kanotladan vid NSS i Nynäshamn. Paddlar söderut längs Ringvägen. Styr mot dragets kanal. En lätt dimma sveper in. Nästan ingen vind. Passerar Råholmen, Sågen och efter ett par timmars paddling drar vi upp kajakerna på Örudden. Packar ur och slår upp tältet. Värmer kycklinggrytan. Dricker ett glas vin. Konabbsfjärden ligger stilla och insvept i dimma. Somnar tidigt. Sover gott. 

Äter frukost och stuvar ner packningen. Lägger ut och tar oss ner längs Trävik. Konabbsfjärden vilar. Rundar Läskär och förbi Krogen. När vi passerar Torö Stenstrand sätter en lätt dyning kajakerna i rörelse. Äter lunch på Kolguskär. Njuter av alla rosor som står i full blom. En orm ringlar iväg. Eftermiddagsbrisen kommer inrullande och vinden tar fart. Vi söker lä bakom Lindskär och koskär. Vi lämnar Tallskär bakom oss och Asköfjärden ligger nu öppen. Vågorna har tilltagit. Tar sikte på Fifångs södra udde. Passerar Grisskär och vi är åter i lä. Passerar ett pärlband av öar, Oxnö, Kråmö, Bokö och den vackra fyrvaktarstugan på udden av Julafton. Lägger till och slår läger för natten på den nordliga udden av Horsskär. Avnjuter en väl smakande middag i kvällssolen. 

På morgonen tittar plötsligt en säl nyfiket upp ur vattnet. Den dyker och försvinner snabbt. Efter en stund dyker sälen upp en bra bit längre bort. Vi har nu sett säl på när håll. Äter frukost. Packar och lägger ut. Styr söder ut och passerar Käftudden. Yttre Hållsfjärden breder ut sig. Får en kortare överfart via Håldämman till Norra Jutskär. Vi lägger till på vackra röda granithällar. Bestämmer oss för att stanna för dagen. Tar ett svalkande dopp och njuter av solen som skiner från en klarblå himmel. Promenerar runt ön. Skrämmer upp en orm som förskräckt ringlar sin väg. Äter en god middag. Sover gott. 

Fortsätter vår färd söderut. Passerar Kockeskär, Gupan och Busen. Stannar till för lunch på Keskär vid Lacka Långskär. Återigen en strålande dag med en klarblå himmel. Vinden skall tillta. Tar oss över mot Gjusskär. På söndag morgon passerar vi Stora Brunnskär och Ägglösan. Vi viker av upp mot Ringsön och Långön. Passerar Stora Falsholmen och tar oss upp längs Ringsön mot Lindholmen. Går iland på Ringsöns norra sida. Segelbåtar korsar Tvärens stora fjärd. Paddlar ner mot Ringsöns inre skärgård. Här ligger båtarna på rad. Vänder stäven västerut och styr mot Grisskärs fyr. Hittar en vacker lägerplats på Krampö. 

Återigen tittar  en nyfiken säl upp ur vattnet för att kort därefter försvinna igen. När den dycker upp igen är den långt ute på fjärden. Äter en god middag bestående av ost, chorizo och oliver. Vid frukost ligger vattnet spegelblankt. Ägnar dagen åt att paddla runt i Stendörrens naturreservat. Går iland. Köper glass inne på Naturrummet. Efter snart en vecka på sjön sätter glassen full fart på smaklökarna. Fyller på färskvatten. Beger oss ut till en klippa och resterande av dagen ägnas åt skön vila i solen. Vi hämtas upp med bil och beger oss hemåt i skymningen.