söndag 25 mars 2012

Övernattning på Viksten och Gunnarstenarna


Det är fredag eftermiddag. Packar ner det sista i packpåsarna. Stänger lyckorna på kajaken. Drar på mig torrdräkten och lägger ut från NSS brygga. Solen är på väg ner. Paddlar ut på Gårdsfjärden som ligger stilla. Styr söderut. Passera Kalkskär. Några fåglar sitter på klipporna och tittar nyfikna på när jag paddlar förbi. Passerar Lökviksholmar. Söder ut tornar Vikstens klippor majestätiskt upp ur havet. Det skymmer och den första stjärnan syns på himlen. Det har mörknat när jag drar upp kajaken på Vikstens södra spets. Reser tältet och packar in mat och packpåsar i absiden. Tänder stormköket och kokar några chorizo korvar. Öppnar en öl. På himlavalvet gnistrar stjärnor i kapp med varandra. Dricker en varm kopp kaffe. Kryper in i tältet och somnar nöjd. 

Vaknar vid halv sex. Det kommer några regndroppar. Himlen är fylld med en palett gråa moln. Solen bryter ibland igenom och bildar ljuspelare riktade mot havet. Ljudet av en motor. En u-båt kör sakta förbi. Den girar söder ut och passerar förbi Skrapan och försvinner bort över Mysingen. Äter frukost och tar en promenad över ön. Vid lunchtid siktas Rickard, Pontus och Hans ute på Konabbsfjärden. Efter en kort rast styr vi österut. Förbi Skrapans fyr med sikte på Gunnarstenarna. 

Vinden har mojnat och havet ligger blankt. Den första av öarna som vi siktar är Norrskär. På östra sidan hittar vi en naturhamn. Vi går iland. Äter lunch och sträcker på benen. Tar en tur runt de andra fyra öarna. En av öarna är bestyckat med ett gammalt skyttevärn och en sliten barack. Klipporna på ena sidan av ön reser sig lodrätt upp ur havet. Vi paddlar nyfikna runt de resterande öarna. Det börjar skymma. Vi äter kvällsmat och småpratar. 

Kryper ner i sovsäcken. Enligt prognosen ska det blåsa upp till styv kuling under natten. Vaknar av att vinden rycker och sliter i tältet. Hans är ute och ordnar med förstärkningar till sitt tält. Pannlampan fladdrar i mörkret. Han hjälper även mig med att stadga upp mitt tält. Somnar om men sover oroligt. 

Vaknar tidigt. Det blåser fortfarande kraftiga nordliga vindar. Vindarna sveper ner längs Mysingen. Det bildas dansande vita gäss på vågorna. Enligt prognosen ska vinden avta under dagen. Vi bestämmer oss för att avvakta överfarten till efter lunch. Vinden avtar som utlovat. Vågorna stillar sig. Vi tar ner tälten och packar kajakerna. Lägger ut och tar sikte på Skrapans fyr. En böljande sidsjö får kajaken att sätta fart i vågdalarna. Vi passerar snart Vikstens södra udde. Tar oss vidare ner mot Konabbsfjärden. När vi siktar Krokskär har vinden avtagit helt. Paddlar på insidan av Krogen. Drar upp kajaken vid Ankarudden. Byter om och sätter på mig torra undertröjor. Packar ur och fäster kajaken på takräcket. Får skjuts med Pontus och Hans till kanotladan vid NSS. Det mörknar...








Tack Rickard, Pontus och Hans för en mycket givande helg tillsammans!

söndag 18 mars 2012

Äntligen är våren här...

Ankarudden - Landsort


Hämtar upp Pelle och styr mot Ankarudden. Peter och Rickard är redan på plats! Packar kajakerna och lägger ut. Nästan vindstilla. En lätt dimma skymmer himlen. Paddlar ner mot Grässkär. En lätt dyning får kajaken att häva sig i vågorna. Sjöfåglar lyfter från vattnet och cirklar runt i skyn. Går iland på västsidan av Landsort. 

Äter italiensk pizza med ruccolasallad. Dricker kaffe och känner värmen sprida sig i kroppen. Tar oss vidare ner mot sydspetsen av Landsort. Leker bland grynnorna innan det är dags att vända och styra hemåt. Trötta och belåtna dras kajakerna åter upp på land. Det känns i kroppen att det är tidigt på säsongen...






Tack alla för en trevlig dag på sjön...

söndag 11 mars 2012

Kvällsfika på Rödkläppen



Det är söndag eftermiddag. Under dagen har solen värmt från en klarblå himmel. Packar kaffe och en smörgås. Kommer ner till kanotladan. Drar ut kajaken och bär ner den till bryggan. Packar och lägger ut. Det börjar skymma. Enligt tabellen går solen ner klockan 17.42. 

Tar mig ner längs Gårdsfjärden. Vinden har av tagit. Paddlar genom Gårdssundet. Vågorna brusar mot klipporna. Tar sikte på Rödkläppen. Drar upp kajaken på klipporna. Dricker kaffe. De sista solstrålarna försvinner bort. Det är mörkt när jag beger mig hemåt. Allt är tyst och stilla...