onsdag 27 juli 2011

En kväll på stranden...


Det är onsdag kväll och snart infaller skymningstimmen. Vi tar bilen ut till Torö Stenstrand. Havet ligger spegelblankt. Några dyningar slår mot stranden. Vid horisonten syns några båtar sakta röra sig över havet. Breder ut filten. Dukar fram maten. Äter den goda pajen och dricker några svala klunkar öl. Zoomar in några sjöfåglar i kikaren. Breder ut oss på filten. Somnar en stund. Dricker kaffe och njuter av kvällen på stranden.

söndag 24 juli 2011

Norra Åland 9-17 juli


Grisslehamn, Eckerö, Kärringsunds camping (Start), Finbo, (Långa Rasten) Sandskär, Segelskär (Havsvidden middag), Aspskär, Låga skäret, Östra Simskäla (lunch), Lilla Flisskär, Bomarsund.

Det är lördag och tidig morgon. Två kajaker är lastade på bilen. Karin och jag rullar försiktigt ut ur Nynäshamn och styr mot Grisslehamn. Pelle och Carina gör oss sällskap på vägen, Sanna, Rickard, Malin och Jonas möter upp i Grisslehamn. Färjan tar oss över Ålands hav till Eckerö. Ombord på båten äter vi en god lunchbuffé. 

Bilarna rullar av färjan och vidare mot Kärringssunds camping. Här parkeras bilarna. Vi fyller på vatten för en veckas paddling och packar ner utrustningen i kajakerna. När vi lägger ut ligger havet spegelblankt. Vi paddlar upp längs Ålands östra kust. Det känns skönt att solen värmer och att havet är stilla. 

Första natten tillbringar vi på den vackra ön Finbo. Det som bland annat kännetecknade veckans campingliv var allas ambitiösa tillredning av allehanda mat. Det bjöds på förrätter, varmrätter och efterätter. Vi hittade också en trevlig restaurang (Havsvidda). Som för övrigt tillhandahöll en riktigt bra middag. Vi åt en god lunch på Östra Simskälla värdshus. Där togs vi också emot med en otrolig gästfrihet. Husfrun upplät bastun för våra blöta kläder. 

Ett annat kännetecken för veckan var det rika fågellivet. Den stora blomsterprakt som ytterskärgården uppvisade bidrog till at sprida glädje. Vid ett tillfälle blev vi inblåsta. Vi befann oss då ganska långt ut i nord östra ytterskärgården. Det hade blåst under natten och under morgontimmarna gick det ganska grov sjö. Vi avvaktade till eftermiddagen. Det gick en härlig dyning när vi paddlade vidare från Aspskär till Låga skäret. 

Totalt tältade vi 8 nätter. Vi avslutade paddlingen vid Bomersund. Därifrån tog vi buss och taxi tillbaka till Eckerö för att hämta våra bilar. Det jag uppskattade mest under turen var den nordöstligaste delen av Ålands ytterskärgård. De kala röda granitklipporna, det rika fågellivet och de förunderligt vackra blomsterformationerna. Samt det otroligt trevliga paddlingssällskapet som ackompanjerade under veckan.


















Tack alla för en riktigt trevlig paddlingsvecka…